Cancerfondsrapporten 2014 sätter fokus på cancerrehabilitering

Idag släptes Cancerfondsrapporten 2014 och återigen väljer Cancerfonden att belysa vikten av en integrerad cancerrehabilitering i svensk cancervård. Sidan 106-115 i Kapitel 5: Cancervård handlar specifikt om cancerrehabilitering.

 cfrapport14_omslag_globalDet gläder SWEDPOS att Cancerfonden återigen ger sätter fokus på detta viktiga ämne samtidigt som det fyller funktionen av en liten avstämning avseende vad som hänt sedan ämnet belystes i Cancerfondsrapporten 2009 och visst har mycket hänt samtidigt som mer arbete återstår.

Vi vet dock av erfarenhet att det ger fin draghjälp när Cancerfonden lyfter ett ämne på detta sätt och denna gång väljer man att tydligare fokusera på implementering av cancerrehabilitering i samtliga patientprocesser.

Kapitlet om cancerrehabilitering kan dessutom ses som ett tydligt ”call to action” där Cancerfonden sticker ut hakan och uppmanar politiker och ledningen för landsting och regioner att verkligen satsa på implementeringsarbetet. Det blir också tydligt att det behöver satsas mer på forskning och utveckling kopplat till cancerrehabilitering för att stärka evidensbasen samt tydliggöra de hälsoekonomiska vinsterna. Kommer detta inebära en ökad satsning på denna typ av forskning från Cancerfondens sida? 

 

Lämna ett svar