Lydiagården mister vårdavtal med Region Skåne

Lydiagården som under snart tjugo år erbjudit rehabilitering till cancerberörda mister sitt vårdavtal med Region Skåne. I en upphandling som nyligen genomförts av regionen har Lydiagårdens anbud inte ens granskats då skall-krav om kostnad för medföljande närstående inte angetts. En stor andel av Lydiagårdens gäster i de veckolånga program som erbjuds har hittills fått sin vistelse ersatt via vårdavtal, och nu finns nu risk för att Lydiagården måste lägga ned sin verksamhet.

Vårdavtal för de ca 300 platser som ska förse de omkring 10 000 patienter som drabbats av cancersjukdom i Skåne årligen med den här formen av rehabilitering tecknas nu med Spenshult strax utanför Halmstad, som ska bygga upp en verksamhet för tumörpatienter.

Lydiagården har överklagat beslutet, och ärendet avgörs nu av förvaltningsdomstolen.

Läs mer om SWEDPOS kvalitetsindikatorer för rehabiliteringsprogram.

1 svar på ”Lydiagården mister vårdavtal med Region Skåne

  1. KATASTROF!! Dels för cancerpatienten och dess närstående men också för cancerrehabiliteringen. Lydiagården har ett inarbetat koncept med mycket kompetenta medarbetare. Spenshult ”ska bygga upp” en verksamhet för tumörpatienter. Rätt och god kompetens finner man inte hur lätt som helst. Var är det egentliga problemet? Är det att Lydiagården inte angivit i ansökningen det som Region Skåne efterfrågat och nu ska straffas? Nog kan väl var och en med lite vett förstå att det kostar mer än det smakar att lägga ner en välfungerande verksamhet för att bygga upp något nytt utan kompetens. Region Skånes patienter ska dessutom åka till Halland. Vad kostar det regionen i reskostnader?

Lämna ett svar