Varför finns SWEDPOS 2024?

  • 18 okt 2024

Den 7-8 oktober samlades SWEDPOS styrelse i Stockholm på Kraftens hus och diskuterade föreningens roll i cancerrehabilitering i Sverige.

Mycket har hänt sedan föreningen startade 2007; idag finns både regionala cancercentra i hela landet och ett vårdprogram för cancerrehabilitering framtaget av den nationella arbetsgruppen.
Just nu pågår ett intensivt arbete med implementering i olika regioner, där glesbygd och tätort har olika förutsättningar och utmaningar.

Civilsamhället har också flyttat fram sina positioner inom området, numera belyses i högre utsträckning olika målgruppers behov av rehabilitering (t.ex. Nätverket mot cancers olika patientföreningar, CancerRehabFonden).
I bred samverkan börjar nu också fysiska mötesplatser för cancerberörda växa fram; Kraftens Hus, Livsgnistan, Livskraft m.m.

SWEDPOS har agerat som en oberoende men samlande kraft för olika professioner inom cancerrehabilitering, och bidragit till att starta upp flera professionsnätverk. Föreningen har anordnat konferenser och webbinarier med fortbildning som inspirerar och öppnar upp för samverkan mellan professioner och regioner.

Den nya styrelsen har fastställt att vi vill fortsätta på inslagen inriktning; främja samverkan mellan och inom professioner i cancerrehabilitering i Sverige. Vi vill också fortsätta arbetet med kompetenshöjande konferenser, och vi har ambitionen att anordna en konferens till våren 2026.

Årsmötet 2025 kommer att hållas digitalt, och i samband med det kommer vi också hålla ett webbinarium. Vi återkommer med program närmare inpå.

Berätta gärna om SWEDPOS för dina kollegor inom cancerrehabilitering, så att vi kan bli ännu fler som strävar mot en jämlik, personcentrerad cancerrehabilitering!

Mvh, 

SWEDPOS styrelse för 2024-2025

SWEDPOS Styrelse 2024-2025 - fr. vänster: styrelseledamot Isak Eliasson, kassör Sofie Nyström, kassör, sekreterare Cecilia Colmet, ordförande Maria Roos och styrelseledamot Charlotte Forsberg. Ej med på bild är suppleant Camilla Udo.