Sjukförsäkringen gör de cancerberörda sjuka

I ett öppet brev till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson skriver två specialistläkare om hur de nya reglerna i sjukförsäkringen leder till svåra psykologiska, sociala och existentiella problem för cancerdrabbade. Psykiatern Monika König vid Radiumhemmet kallar de psykologiska problem hon allt oftare möter för ”Försäkringskasseutlöst depression”.

De regler som finns idag är, trots att de med en kronisk cancersjukdom nu har fått värdigare villkor, fortfarande inte anpassade efter cancersjukdom och cancerbehandling. Man rapporterar om fall där patienter av privatekonomiska skäl tvingas välja mellan att fortsätta sin onkologiska, livräddande behandling och att betala sin hyra.

Ingen ber om att få cancer. Det är en sjukdom som kan drabba vem som helst. Sjukdom och behandlingar är oftast mycket krävande på sätt som är svåra att förstå om man är fullt frisk. Att människor i den situationen också ska behöva se sin privatekonomi haverera, med katastrofala konsekvenser för hela familjen, är naturligtvis inget någon ska behöva uppleva.

Allt SWEDPOS kan göra för att öka förståelse för och underlätta cancerberördas situation vill vi göra. Kan vi på något sätt vara till hjälp för beslutsfattare när det gäller att göra sjukskrivningsprocessen och reglerna kring sjukskrivning bättre anpassade till cancersjukdom så gör vi det. Tillsammans gör vi skillnad för cancerberördas livskvalitet.

Läs det öppna brevet här .

Se en intervju med psykiater Monica König här (ca 8 minuter in i nyhetssändningen).

1 svar på ”Sjukförsäkringen gör de cancerberörda sjuka

Lämna ett svar